Salarisberekening van bruto naar netto

Personeel

Interesse in deze en overige Tools?

Meld u aan als gebruiker en krijgt onbeperkt toegang tot deze financiële portal.

De loonstrook van uw werknemer bevat belangrijke informatie over onder meer het pensioen, eventuele spaarloonregeling en secundaire arbeidsvoorwaarden. Waar komt het loon vandaan en wat gebeurt er in het traject van bruto naar netto loon?

Verschillen tussen loonstrook per bedrijf 
Ieder loonstrookje ziet er anders uit, omdat bedrijven allemaal verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden hebben. Deze toeslagen zijn sterk afhankelijk van de aard van de functie: de een krijgt toeslag op zijn loon omdat hij veel onderweg is, de ander omdat hij vaak in het weekend moet werken.

Zelfde basisgegevens loonstrook

Een aantal basisgegevens is echter standaard op het loonstrookje te vinden. De meeste loonstrookjes zijn onderverdeeld in categorieën:

Eerste gedeelte Loonstrook
In het eerste gedeelte staan gegevens van de werkgever en werknemer zoals adressen, sofi-nummer en werknemerscode. Ook staan hier gegevens over de arbeidsovereenkomst zoals het fulltime bruto loon per periode, de maand waarop de betaling van het loon betrekking heeft, de overeengekomen arbeidsduur, het wettelijk minimum loon en de gebruikte belastingtabel.

Van Bruto naar Netto Loon
De betalingen beginnen met het bruto loon. Daaronder komen dan toeslagen en vergoedingen die van het bruto loon worden afgetrokken of bij worden opgeteld. Het bedrag dat overblijft, is het zogenaamde SVW loon. Dit staat voor Sociale Verzekerings Wetten. Over dit bedrag moet uw werknemer werknemersverzekeringen (zoals ziekenfondspremie en WW) betalen.

Belastbaar loon
Na aftrek van deze premies blijft het belastbaar loon over. Dit is het bedrag waarover loonheffing wordt betaald. Als de loonheffing is verrekend, worden bepaalde belastingvrije toeslagen zoals reis- en onkostenvergoedingen weer bij het loon opgeteld. Deze kunnen per maand variëren.

Netto loon
Het bedrag dat overblijft, is het netto loon dat op de bankrekening van uw werknemer komt.

In het besloten gedeelte zit een Rekentool voor de berekening van bruto naar netto loon.

Dit deel is afgeschermd

Word een betalende gebruiker en krijg direct toegang!

Interesse in deze en overige Tools?

Meld u aan als gebruiker en krijgt onbeperkt toegang tot deze financiële portal.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00