Demotie onder welke voorwaarden?

Personeel

Interesse in deze en overige Tools?

Meld u aan als gebruiker en krijgt onbeperkt toegang tot deze financiële portal.

Demotie komt regelmatig voor, zeker in tijden van reorganisatie. Voor uw werknemer is het de grote vraag wat deze het best kan doen als u als werkgever demotie voorstelt. Ook het versoberen van het arbeidsvoorwaardenbeleid behoort tot de demotie. En dat komt in de praktijk best vaak voor.
Redenen voor het voorstellen van demotie

Er kunnen natuurlijk allerlei redenen zijn voor een werkgever om demotie voor te stellen. Onvoldoende functioneren van een werknemer is een belangrijke reden voor demotie als afscheid nemen niet aan de orde is. Demotie is dan een manier voor de werkgever om een werknemer weer terug te plaatsen naar een functie die wel goed aansluit. Demotie is ook vaak aan de orde als er in een organisatie een vorm van herstructurering aan de orde is waardoor bepaalde functies vervallen.

Demotie komt vanwege de economische crisis relatief vaak voor. In tijden van economische teruggang worden werkgevers kritischer en vragen zij zich eerder af of de desbetreffende werknemer wel het salaris waard is dat hij of zij maandelijks ontvangt. De praktijk is vaak dat een werknemer in een lagere functie wordt geplaatst onder met aanpassing van het salaris aan deze lagere functie. Demotie is daarmee dus het tegenovergestelde van promotie.

Voorwaarden waaronder demotie mogelijk is
Bent u werkgever, bedenk dan dat u demotie niet zomaar kunt toepassen. Want in dat geval zou demotie een eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden inhouden. Zorg er als werkgever voor dat uw voorstel tot demotie voldoet aan de criteria die zijn af te leiden uit de jurisprudentie met betrekking tot demotie. Dit zijn de zogenoemde Stoof/Mammoet-criteria. Uw voorstel tot demotie moet een redelijk voorstel zijn op basis van een redelijke aanleiding. Uw werknemer moet in principe positief reageren op uw wijzigingsvoorstel. Denk bij een redelijke aanleiding bijvoorbeeld aan het disfunctioneren van uw werknemer. Maar dat moet u dan wel kunnen aantonen via een sterk dossier. Een redelijk voorstel betekent in de parktijk meestal een afbouwregeling, waarbij het salaris van uw werknemer stapsgewijs vermindert gedurende een langere periode.

In het besloten gedeelte van deze portal: Juridische Aspecten van Demotie

Interesse in deze en overige Tools?

Meld u aan als gebruiker en krijgt onbeperkt toegang tot deze financiële portal.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00