Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Adviezen voor een salarisgesprek met uw werknemer in crisistijd

Het zijn wellicht ook voor uw bedrijf lastige tijden, terwijl uw werknemers toch rekenen op salarisverhoging. Deze adviezen voor een salarisgesprek met uw werknemer kan u wellicht helpen.

Advies 1
Doe als werkgever uw huiswerk en zorg voor een cijfermatige onderbouwing van het feit dat het niet echt goed gaat met uw bedrijf. Uw werknemer weet ook wel dat het niet overal slecht gaat en zal zich niet zo snel laten leiden door nieuws van grote bedrijven over massaontslagen.

Advies 2
Is uw werknemer bij u in dienst en behoort deze tot de categorie werknemers die relatief veel omzet voor uw bedrijf binnenhaalt, dan is dit voor u wellicht een reden om dit te vertalen in een salarisverhoging. Uw werknemer weet dit ook wel en zal wellicht vertrekken naar een concurrent als u geen salarisverhoging geeft.

Advies 3
Er zijn behalve salarisverhoging ook nog andere vormen van beloning die uw bedrijf wellicht minder kosten. Er zijn fiscaal vriendelijke beloningen die de werknemer meer opleveren en de werkgever niet veel extra kosten. Denk aan een hogere pensioenvergoeding of een opleiding.
Vraag uw accountant eens naar de mogelijkheden.

Advies 4
Kijk naar situaties van extra werklast en verantwoordelijkheid. Dit kan een goede reden zijn om voor deze werknemer een salarisverhoging af te spreken. Deze werknemer moet immers harder werken.

Advies 5
Denk ook eens aan het maken van afspraken over salarisverhoging
U hoeft als werkgever niet direct een salarisverhoging toe te kennen. Wat ook mogelijk is: stel voor om een salarisverhoging later te laten ingaan, mits het dan beter gaat met het bedrijf. Ook mogelijk: Voorstellen om de loonsverhoging in stappen door te voeren. Een paar procent over een halfjaar en de rest over een jaar.

Een andere mogelijkheid is salarisverhoging met terugwerkende kracht te laten ingaan wanneer uw bedrijf weer winst maakt. Spreek dan wel goed af met uw werknemer welke winstcriteria dan worden gehanteerd: fiscale of commerciële winst? Gaat het om het hele bedrijf of een bedrijfsonderdeel? En gaat het over een percentage of een vast bedrag? Zet dat zwart op wit, om onenigheid achteraf te voorkomen.

Meer informatie over salaris, arbeidsvoorwaarden, enzovoort?
Meld u dan aan als gebruiker van de portal Personeel - Tools voor het MKB. U krijgt dan de beschikking over vele HRM-tools, waaronder tools voor het bepalen van een salarisindicatie per functie. Klik hier voor meer informatie en aanmelden 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Loonkosten: Wat zijn voor de Werkgever de loonkosten van een Werknemer?
Salarisindicatie: Hoeveel Salaris moet mijn werknemer verdienen?
Zwangerschapsverlof voor uw werkneemster: Hoe berekent u het Zwangerschapsverlof?
Vakantieplanning: Zorg voor goede vakantieplanning van uw Werknemers
Personeelsrooster: Hoe maakt u een goed Personeelsrooster?
Personeelskosten: Wat zijn belangrijke onderdelen Personeelskosten?
Loonafspraak met uw werknemer: Netto Loonafspraak mogelijk?
Vakantiekrachten aannemen: Aandachtspunten aannemen Vakantiekrachten
Zwangerschap en Uitkering: Hoe toepassen regeling Uitkering bij zwangerschapsverlof ?
Salariskosten berekenen: hoe berekent u de salariskosten van uw werknemer?

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.