Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Time Management voor Ondernemers: Doe meer met uw tijd

Wellicht ook voor u als ondernemer herkenbaar. Zuchten omdat u geen tijd hebt, dat u niet aan uzelf toekomt, dat de tijd vliegt, dat een dag wat u betreft wel twee maal 24 uur zou moeten hebben... Uw tijd goed beheren is geen gemakkelijke opgave. Hoe kunt u doelgericht werken en hoe kunt u als ondernemer uw tijd efficiënter besteden?

Mogelijkheden voor time management
Er zijn verschillende mogelijkheden om time management toe te passen in uw dagelijkse werk. Bijvoorbeeld door prioriteiten te stellen, verantwoord 'nee' te zeggen, uw werkaanpak te verbeteren, effectiever te delegeren, uw eigen interne tijdverspillers systematisch aan te pakken, externe tijdverspillers te hanteren, systematisch te plannen en opkomende stress en burn-out te ontdekken en te voorkomen. Want het gevoel dat u nergens tijd voor heeft of dat u altijd te weinig tijd heeft, kan tot stress lijden. En stress kan vele negatieve gevolgen hebben voor uw leven.


Actiepunten time management
U kunt het volgende doen aan time management om uw beschikbare tijd beter te benutten.

Actiepunt 1
Maak een tijdschema

Schrijf een week lang op wat u iedere dag van die week doet. Zorg dat u een zo volledig mogelijk overzicht krijgt van de besteding van uw tijd. Vaak wordt dan pas duidelijk hoe ongestructureerd u uw tijd indeelt en hoeveel tijd u ‘verdoet’ met te lange kletspraatjes, wachten op anderen en te lang vergaderen.

Actiepunt 2
Zeg ook eens een keer “Nee”

Als iemand u vraagt om iets voor hem/haar te doen, terwijl u eigenlijk echt geen tijd hebt zeg dan gewoon nee . U hoeft zich daar niet schuldig over te voelen. Als u weet van uzelf dat u geen nee kunt zeggen, zult u ook veel tijd kwijt zijn met het helpen van anderen. Als uw belangrijke zaken duidelijk gepland zijn, zult u eerder geneigd zijn nee te zeggen, omdat u dan de gevolgen ziet voor de belangrijke zaken die dan moeten wijken.

Actiepunt 3
Maak een overzicht van wat u moet doen

Maak een ‘to-do lijstje’ van alle activiteiten die u nog moet doen de komende tijd.
Zorg ervoor dat u ook een goede inschatting maakt van de tijd die alle items aan tijd kosten. Het maken van zo’n lijstje helpt automatisch ook met het prioriteren van de items op het lijstje. U ziet direct welke dingen het meest belangrijk zijn.

Gebruik handige time management software
Gebruik handige software om u te ondersteunen bij het indelen van uw tijd. Er zijn verschillende programma’s die u kunnen helpen bij het maken van een tijdschema. Werk zoveel mogelijk met uw pc en zo min mogelijk via briefjes, papiertjes, enzovoort.

Tot slot
Door de stress en druk die we tegenwoordig ervaren, bent u wellicht geneigd om verschillende dingen tegelijk te gaan doen. Soms gaat dat prima (bijvoorbeeld luisteren naar muziek terwijl u uw betalingen doet) maar soms ook niet. Bijvoorbeeld bellen met een klant terwijl u auto rijdt.
Kijk met perfectionisme en probeer normale, goed haalbare doelen te stellen. Op die manier zult u eerder klaar zijn met uw werk en er ook een beter gevoel aan overhouden.

Behoefte aan software en tools voor uw time management
Meld u dan aan als gebruiker van de portal Management – voor het MKB. U krijgt dan de beschikking over vele managementtools, onder meer een digitale cursus over timemagement en een softwaretool om voor uzelf te werken aan timemanagement. Klik hier voor meer informatie en aanmelding

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Nieuw Project? Zo wordt u een goede projectleider...
Projectleider geworden van een project? Hoe wordt u een succesvolle projectleider?
Onderhandelen bij een aankoop: Tips voor goed onderhandelen
Bedrijfsverhuizing - Bereid bedrijfsverhuizing systematisch voor

Gratis welkomstgeschenk

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.