Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Nieuw Project? Zo wordt u een goede projectleider...

Projectmanagement is het leiding geven aan een project. Projectmanagement omvat de aansturing van een projectleider en de beheersing van verschillende deelprojecten, terwijl projectleiding de aansturing van teamleiders binnen een project(-onderdeel of deelproject) omvat.

Bij projectmanagement worden in het algemeen de volgende stappen doorlopen:

Stap 1: Opstart van het project
Stap 2: Bepaling van de omvang/scope van het project
Stap 3: Planning van het project
Stap 4: Opdeling van het project in verschillende fasen
Stap 5: Uitvoering van de verschillende fasen
Stap 6: Opvolging van de projectvoortgang
Stap 7: Besluitvorming en creatie van het eindproduct

Het is daarbij de vraag hoe u succesvol een project kunt leiden. Een goede projectleider levert consequent, op tijd en binnen budget een project op die voldoet aan de verwachtingen van de opdrachtgever. Daarbij zijn leiderschap en sociale vaardigheden belangrijker voor een goed projectresultaat dan de gebruikte methode en projecttools. 

Bedenk dat een projectmethode of een projecttool op zich nog niet het projectresultaat bepalen. De menselijke kant van het projectmanagement is minstens zo belangrijk, zo niet nog belangrijker. Als u uw gebruikers, projectgroepsleden en overige participanten aan het project niet managet, blijft u als projectleider wellicht binnen uw budget, maar voldoet u niet aan de verwachtingen van uw opdrachtgever.

Wat maakt u tot een goede projectleider?
Goede projectmanagers zijn in staat te anticiperen en zo problemen te voorkomen die anders deadlines, budgetten en gebruikersacceptatie in gevaar zouden brengen. Discipline is een belangrijke eigenschap voor een goede projectmanager. Naast de vaardigheid om het overzicht te behouden en de juiste prioriteiten te stellen in verantwoordelijkheden die elkaar lijken uit te sluiten. In de meeste projecten zijn er zoveel dingen die gedaan moeten worden, dat het lastig is om alles goed te managen. In staat zijn bij je team aan te geven waar de prioriteiten liggen, is een essentieel aspect van het werk van een projectmanager.

Projectmanagers moeten samenwerken met vele verschillende disciplines, waaronder hun eigen projectteam en de opdrachtgever. Aangezien veel leden van het projectteam niet direct aan de projectmanager zullen rapporteren, moet de manager een manier vinden om die medewerkers te motiveren waar ze geen directe invloed op hebben maar die een project wel kunnen maken of breken. Projectmanagers moeten ook in staat zijn het vertrouwen te winnen van de belanghebbenden en de sponsors als het zover komt dat er opnieuw onderhandeld moet worden over het budget of de deadline, of als er aanvullende middelen nodig zijn om het project te kunnen afronden.

Succesvolle projectmanagers maken effectief gebruik van email, vergaderingen en rapportages om ideeën uit te dragen, beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Ze begrijpen ook dat ze hun project in de context moeten zien van wat voor hun publiek belangrijk is.

Bedenk dat projectmanagers niet in staat zijn anderen effectief te beïnvloeden als ze niet begrijpen wat hen drijft. Een goede projectleider is op de hoogte van de dingen waar de belanghebbenden zich bij het project druk over maken.

Projectleider en behoefte aan digitale Ondersteuning?
Meld u zich dan vandaag nog aan voor de portal Management - Tools voor het MKB. Met deze portal krijgt u de beschikking over vele tools die een projectleider nodig heeft. Onder meer over een Model Projectplan Maken, Een Rekenmodel voor het maken van een Projectcalculatie en een Digitaal Handboek Projectmanagement.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Projectleider geworden van een project? Hoe wordt u een succesvolle projectleider?
Time Management voor Ondernemers: Doe meer met uw tijd
Onderhandelen bij een aankoop: Tips voor goed onderhandelen
Bedrijfsverhuizing - Bereid bedrijfsverhuizing systematisch voor

Gratis welkomstgeschenk

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.