Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Uitstel van betaling: Surseance kan uw laatste redmiddel zijn

Als uw onderneming in financiële nood verkeert, dan kunt u surseance (uitstel) van betaling aanvragen. Surseance is bedoeld voor gevallen waarin nog een mogelijkheid bestaat om de onderneming te redden en een faillissement te vermijden.

Wat is surseance van betaling?
Een surseance van betaling houdt in dat u voor een bepaalde periode (meestal anderhalf jaar) uitstel van betaling krijgt. Zo heeft u de tijd om orde op zaken te stellen. Sommige schulden kunt u niet uitstellen, zoals belastingschulden en schulden bij hypotheekverschaffers.

Is surseance van betaling geschikt voor uw situatie?
Of een surseance geschikt is voor uw bedrijf is, hangt af van uw situatie. Een surseance past bij een situatie waarin uitstel van betaling nodig is om de voortzetting van uw onderneming een kans te geven. Hierbij moet er wel een reële verwachting zijn dat uw financiële problemen tijdelijk zijn. Laat u hierover voorlichten. Tijdens een gepsprek met een deskundige zal blijken of schuldsanering bij uw specifieke situatie past.Aanvragen van surseance
U kunt zelf geen surseance aanvragen. Hiervoor moet u een advocaat inschakelen. De rechtbank wijst een bewindvoerder aan. Die geeft u advies, helpt u bij de onderhandelingen met uw schuldeisers en richt zich op de voortzetting van uw bedrijf. De rechtbank verleent binnen een dag een voorlopig akkoord. Daarna krijgt u te horen wanneer de definitieve beslissing valt. Meer over het verloop van een surseance.

Gevolgen van surseance
De bewindvoerder moet al uw beslissingen goedkeuren, bijvoorbeeld als u geld wilt uitgeven.
Schuldeisers kunnen niet eisen dat u rekeningen betaalt en ze kunnen u ook niet failliet laten verklaren.
Sommige bedrijven willen geen zaken meer met u doen, waardoor u bijvoorbeeld producten niet meer kunt leveren en klanten kunt verliezen.

bron: KvK

Portal Financiële Tools voor het MKB
Zit uw bedrijf financieel in het risicogebied of bent u adviseur van zo'n bedrijf, meld u dan aan als gebruiker van de portal Financiële Tools voor het MKB. U krijgt dan de beschikking over vele nuttige financiële rekenmodellen en tools waarmee u aan de slag kunt gaan om uw bedrijf er weer bovenop te krijgen. Onder meer een Checklist Uitstel van betaling waarin alle belangrijke aandachtspunten aan de orde komen bij het aanvragen van uitstel van betaling bij de belastingdienst. Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Gratis welkomstgeschenk

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.