Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Exploitatiebegroting: Aandachtspunten bij een Exploitatiebegroting

Met een exploitatiebegroting bepaalt u of u winst of verlies maakt. U zet namelijk de verwachte omzet en kosten onder elkaar. Een exploitatiebegroting is een onderdeel van uw financieel plan. Duidelijk wordt welke omzet u minimaal moet halen om de kosten te dekken en om dus winst te maken.

Een voorbeeld van een exploitatiebegroting
Als u een bedrijfspand huurt, dan maakt u kosten. Zoals de maandelijkse huur, servicekosten en misschien kleine investeringen. Dit zijn kosten die allemaal terugkomen in de exploitatiebegroting.

De cijfers van een exploitatiebegroting zijn altijd op verwachtingen gebaseerd. Dat betekent dat de cijfers uit uw exploitatiebegroting in werkelijkheid zullen gaan afwijken. Maar wees realistisch en doe zoveel mogelijk onderzoek naar de cijfers uit uw exploitatiebegroting. Vooral aan de kosten kunt u veel baseren op realiteit, omzet is meestal een inschatting.

Tip exploitatiebegroting
Maak prognoses voor de komende drie jaar. Het eerste jaar (en wellicht een deel van het tweede jaar) maakt u waarschijnlijk nauwelijks/geen winst. Belangrijk is dat er groei zichtbaar is. U en uw geldschieter willen uiteindelijk in uw exploitatiebegroting een goed winstgevend bedrijf zien.Let wel op dat de nettowinst de winst voor belastingen is. Van dit bedrag moet u dus nog belasting betalen, eventuele aflossingen aan de bank en uw eigen inkomen. Heeft u een BV dan neemt u uw eigen loon op in de personeelskosten. Vermeld alle bedragen in uw exploitatiebegroting altijd zonder btw.

In 5 stappen naar een exploitatiebegroting
Stap 1: Bepaal wat u verwacht om te zetten.

Stap 2: Bepaal de inkoopkosten en trek deze van de omzet af. U bepaalt zo uw brutowinst.

Stap 3: Tel alle kosten bij elkaar op, zoals verzekerings-, personeels- en telefoonkosten. Ook de waardevermindering van uw bedrijfsmiddelen (afschrijving) mag u als kosten opvoeren. Trek deze bedragen van de brutowinst af.

Stap 4: Verminder dit bedrag met de belastingen die u nog moet betalen (bijvoorbeeld inkomstenbelasting bij een eenmanszaak en vof).

Stap 5: Bepaal het bedrag dat u overhoudt.

Tot slot bij het maken van een exploitatiebegroting
• Vermeld bedragen exclusief btw (op uw liquiditeitsbegroting zijn bedragen juist inclusief btw).
• Houd er rekening mee dat personeelskosten ongeveer 30% hoger zijn dan het brutoloon (door bijvoorveeld persioen- en verzekeringskosten).
• Houd rekening met afschrijvingen.

Rekenmodel Exploitatiebegroting
Meld u zich aan als gebruiker van de portal Financiële Tools voor het MKB. U krijgt dan onder meer de beschikking over een Rekenmodel Exploitatiebegroting kunt u gebruiken ter bepaling van uw exploitatie voor de komende periode. Ook in een situatie van een investering of van een start van een nieuw bedrijf. De exploitatiebegroting is altijd aan te passen of uit te breiden. Naast deze financiële tool voor het maken van een Exploitatiebegroting krijgt u de beschikking over vele andere financiële tools. Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Liquiditeitsbegroting: Het belang van een Liquiditeitsbegroting
Financieel Management: Let op uw financiŽle risico
Liquiditeitsbegroting: Maak regelmatig een Liquiditeitsbegroting
Salariskosten: Wat zijn voor de werkgever de Salariskosten van een Werknemer?
Jaarrekening lezen: Hoe haalt u informatie uit uw jaarrekening?
Kostenbesparing: Suggesties voor kostenbesparing in uw bedrijf
Kredietbeoordeling: Zorg voor goede voorbereiding bij uw Kredietaanvraag
Cashflow - Hoe zorgt u voor verbetering van uw Cashflow?
Aanvragen Krediet: Waarop moet u letten bij Kredietaanvraag?
Besparen op uw bedrijfskosten? Maak een Kostenbesparingsplan

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.