Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Vakantieplanning: Zorg voor goede vakantieplanning van uw Werknemers

In de zomer gaan veel werknemers een aantal weken op vakantie. Het is nog een hele klus om binnen het bedrijf alle vakantieplannen op elkaar af te stemmen. Deze adviezen helpen u als leidinggevende om uw zakelijke vakantieplanning overzichtelijk te maken.

Deze adviezen hebben zowel voordelen als soms ook nadelen en zijn wellicht in uw concrete situatie niet of deels toepasbaar. Uitgangspunt moet in elk geval zijn dat de werknemers die niet op vakantie zijn, niet extra hard en lang moeten werken om de werkzaamheden voor elkaar te krijgen.

Advies 1
Begin op tijd met de vakantieplanning van uw werknemers

Zorg ervoor dat uw werknemers vroegtijdig hun vakantiedagen doorgeven zodat u tijdig kunt bepalen in welke periode bezettingsproblemen ontstaan. Vaak zal dat de schoolvakantieperiode zijn. Hoeveel werk is er tijdens deze periode van onderbezetting? Vaak zal dat minder zijn dan in het voor- en najaar.

Advies 2
Zorg voor afspraken met betrekking tot het inwilligen van vakantiewensen
Duidelijke afspraken vooraf voorkomen veel misverstanden en frustratie. Denk aan regels en afspraken op het gebied van het aantal aaneengesloten weken vakantie opnemen of het opnemen van vakantiedagen tijdens topdrukte in het bedrijf.Advies 3
Maak tijdig een definitieve vakantieplanning
Bij een definitieve planning weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Eventuele problemen kunnen daarna nog worden opgelost.

Advies 4
Beperk de werkzaamheden tijdens de grote vakantieperiodes

U kunt de werkzaamheden beperkt houden door bijvoorbeeld geen vergaderingen te plannen, geen bijscholing te organiseren en geen onderhoud in te plannen.

Digitale Tools nodig bij het maken van uw Vakantieplanning voor het personeel?
Meld u aan als gebruiker van Personeelstools voor het MKB. Dat is een portal met Praktische HRM Rekenmodellen, digitale boeken en rapporten speciaal voor ondernemers en adviseurs uit het MKB. U krijgt bijvoorbeeld toegang tot een Planningsmodel Vakantieplanning voor individueel personeelslid en Planningmodel voor het Totale Personeel waarmee u snel een goede vakantieplanning kunt maken.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Loonkosten: Wat zijn voor de Werkgever de loonkosten van een Werknemer?
Salarisindicatie: Hoeveel Salaris moet mijn werknemer verdienen?
Zwangerschapsverlof voor uw werkneemster: Hoe berekent u het Zwangerschapsverlof?
Personeelsrooster: Hoe maakt u een goed Personeelsrooster?
Personeelskosten: Wat zijn belangrijke onderdelen Personeelskosten?
Loonafspraak met uw werknemer: Netto Loonafspraak mogelijk?
Vakantiekrachten aannemen: Aandachtspunten aannemen Vakantiekrachten
Zwangerschap en Uitkering: Hoe toepassen regeling Uitkering bij zwangerschapsverlof ?
Salariskosten berekenen: hoe berekent u de salariskosten van uw werknemer?
Verzuimkosten - Hoe berekent u uw Verzuimkosten?

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.