Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Verzuimkosten - Hoe berekent u uw Verzuimkosten?

Verzuim van uw zieke werknemers heeft grote invloed op het reilen en zeilen van uw onderneming. U moet voor vervanging zorgen om het werk door te laten gaan. Of opdrachten uitbesteden. Of u moet op stel en sprong oproepkrachten regelen.

Dat treft niet alle bedrijven in even grote mate. Het verzuim is in veel bedrijven namelijk reeds vrij laag. Dus als het u treft is aan te merken als een noodlot. Het is zeker zo dat bij kleinere bedrijven die ene langdurig zieke een grote uitschieter is, die het ene bedrijf treft en andere niet. Maar het risico is wel levensgroot.

De kosten van verzuim zijn hoger dan de loondoorbetaling alleen. In het algemeen bedragen de totale kosten van verzuim circa twee keer het bruto maandsalaris.

De formule voor berekening van het verzuimpercentage ziet er als volgt uit: In de teller worden per medewerker de verzuimde kalenderdagen in de betreffende periode vermenigvuldigd met een deeltijdfactor (voor voltijdsmedewerkers verandert er dus niets) en vervolgens opgeteld. Het aantal potentieel beschikbare dagen in de noemer is het resultaat van de personeelsomvang (in voltijdequivalenten) vermenigvuldigd met het aantal kalenderdagen in de periode.Digitale Tools nodig?
Meld u dan aan bij de portal Personeelstools voor het MKB. U krijgt dan de beschikking over praktische rekentools en modellen speciaal bestemd voor leidinggevenden.

Met de Rekentool Berekening Verzuimkosten kunt u uw uw verzuimkosten, haalbare doelstelling en investeringsruimte in kaart te brengen. Het invullen vraagt niet meer dan een paar minuten. U kunt de branche kiezen waarmee u uw bedrijf wilt vergelijken. Vul een achttal gegevens in over uw bedrijf, en de Rekentool Berekening Verzuimkosten maakt een schatting van uw verzuimkosten. Als u uw gegevens niet precies weet, helpt het instrument om een ‘beste schatting’ te maken.

U ziet een uitsplitsing in belangrijke kostenposten. Alle posten zijn in een enkele zin kernachtig toegelicht. U kunt de specifieke kosten voor drie verzuimgevallen doorrrekenen. U ziet de kosten van de WAO-premies en voor grotere bedrijven de meerkosten wanneer één werknemer de WAO instroomt. En u ziet wat het oplevert als u een arbeidsgehandicapte in dienst neemt of houdt. Een overzicht van alle berekeningen en toelichting van alle posten kunt u afdrukken. Dat maakt het ook mogelijk verschillende situaties te vergelijken. Hoe ziet het eruit als uw verzuim met één procent vermindert? Of wanneer het lang verzuim met de helft kan worden bekort?
Klik hier voor meer informatie en aanmelding

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Loonkosten: Wat zijn voor de Werkgever de loonkosten van een Werknemer?
Salarisindicatie: Hoeveel Salaris moet mijn werknemer verdienen?
Zwangerschapsverlof voor uw werkneemster: Hoe berekent u het Zwangerschapsverlof?
Vakantieplanning: Zorg voor goede vakantieplanning van uw Werknemers
Personeelsrooster: Hoe maakt u een goed Personeelsrooster?
Personeelskosten: Wat zijn belangrijke onderdelen Personeelskosten?
Loonafspraak met uw werknemer: Netto Loonafspraak mogelijk?
Vakantiekrachten aannemen: Aandachtspunten aannemen Vakantiekrachten
Zwangerschap en Uitkering: Hoe toepassen regeling Uitkering bij zwangerschapsverlof ?
Salariskosten berekenen: hoe berekent u de salariskosten van uw werknemer?

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.