Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Fiscale oudedagsreserve (FOR): zorg voor voldoende liquide middelen

De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een bepaald bedrag van uw winst in een jaar dat u opzij mag zetten om te sparen voor uw oudedagsvoorziening. Over dat bedrag hoeft u voorlopig geen belasting te betalen: u krijgt daarvoor uitstel van het betalen van belasting.

De oudedagsreserve is een bepaald bedrag dat u opzij mag zetten om te sparen voor uw oudedagsvoorziening. Over dat bedrag hoeft u voorlopig geen belasting te betalen: u krijgt daarvoor uitstel van het betalen van belasting. Maar met de oudedagsreserve alleen heeft u nog geen oudedagsvoorziening. De fiscale oudedagsreserve valt te vergelijken met de pensioenregeling voor mensen in loondienst.

Voor 2011 is de toevoeging aan de oudedagsreserve 12% van de winst die u als ondernemer in Nederland heeft behaald. De maximale toevoeging bedraagt 11.882,- EUR per jaar, maar door de toevoeging mag de oudedagsreserve niet uitkomen boven het ondernemingsvermogen.Fiscale Oudedags Reserve is vorm van uitstel belastingbetaling
Elk jaar dat u een bedrag aan de oudedagsreserve toevoegt, krijgt u over dat bedrag uitstel van belastingbetaling. Dat betekent dat u over dat jaar minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. In veel gevallen zal dit voordelig zijn. Er wordt een aantal eisen gesteld aan de Fiscale Oude Dagsreserve. Zo moet u per jaar minimaal 1.225 uren werken voor de onderneming. Op 1 januari mag u nog geen 65 jaar zijn. U kunt ieder jaar toevoegen aan de oudedagsreserve.

De oudedagsreserve neemt verplicht af bij staking van de onderneming, het bereiken van de 65-jarige leeftijd en bij het niet langer voldoen aan het urencriterium. U heeft de mogelijkheid om de oudedagsreserve om te zetten in een lijfrente. Dit kan eveneens bij staking van de onderneming. Wel zijn hier nadere voorwaarden aan verbonden. De fiscale oudedagsreserve is een reservering. U moet derhalve wel liquide middelen hebben om de fiscale oudedagsreserve om te zetten in een lijfrente. Indien u geen liquide middelen heeft moet u met de belastingdienst worden afgerekend over de fiscale oudedagsreserve.

Portal Fiscale Tools voor het MKB
Bent u ondernemer of adviseur en wilt u fiscale berekeningen kunnen maken en gebruik kunnen maken van handige fiscale modellen? Meld u dan aan als gebruiker van de portal Fiscale Tools voor het MKB. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Loonbelasting afdragen: Uw werkgeversplichten bij afdragen Loonbelasting
Fiscale Regelingen: Welke fiscale regelingen zijn er voor het MKB?
Kosten Aftrek: Hoe zit het met de Fiscale Aftrek van uw Kosten?
Loonheffing voor werkgever: Bereken zelf uw loonheffing
Btw-aangifte per kwartaal geeft u rentevoordeel en scheelt tijd
Goede Vermogensopbouw DGA van belang voor Pensioen
Werkt uw vrouw mee in uw bedrijf? Zorg voor belastingbesparing
Gescheiden? Hoe zit het dan met de verdeling van ouderdomspensioen?
Over Goodwill - Fiscale aspecten van goodwill
Middeling voor de belasting - Wat is middeling?

Gratis welkomstgeschenk

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.