Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Werkt uw vrouw mee in uw bedrijf? Zorg voor belastingbesparing

Heeft u een eigen zaak en werkt uw partner tenminste 525 uur mee in uw eenmanszaak, dan heeft u als ondernemer recht op meewerkaftrek. In bepaalde omstandigheden is het echter fiscaal aantrekkelijker om de onderneming in de vorm van een vennootschap onder firma (man/vrouw firma) uit te oefenen.

U heeft als ondernemer overigens alleen recht op de meewerkaftrek (een fiscale aftrekpost op de winst) als aan het urencriterium van 525 uur wordt voldaan. De meewerkaftrek bedraagt afhankelijk van het aantal arbeidsuren van de meewerkende partner 1,25% tot 4% van de winst.

Heeft u een (zelfstandige) onderneming waarin uw vrouw bijvoorbeeld de administratie doet, dan heeft u de keuze uit een aantal opties.
- U betaalt uw partner niets en u maakt gebruik van de meewerkaftrek.
- U spreekt met uw partner af dat u deze een arbeidsbeloning betaalt voor het meewerken.
- U sluit een arbeidsovereenkomst met uw partner, zodat uw partner bij u in dienstbetrekking is.Het bedrag van de meewerkaftrek is afhankelijk van de hoogte van de winst en van het aantal uren dat uw partner meewerkt. Omdat u het aantal meegewerkte uren aannemelijk moet kunnen maken, is het raadzaam een urenadministratie bij te houden. Het bedrag van de meewerkaftrek is voor uw partner geen inkomen. Uw partner hoeft daarover geen belasting te betalen.

Welke keuze voor u het beste uitpakt is niet altijd eenduidig te zeggen, vraag daarom advies hierover aan uw boekhouder of accountant. Met onderstaande rekentool kunt u zelf uw te behalen belastingbesparing uitrekenen.

Rekentool Berekening belastingbesparing Man-Vrouw Firma
Met deze Rekentool Berekening belastingbesparing Man-Vrouw Firma kunt u berekenen wat u fiscaal kunt besparen met een Man/Vrouw Firma. Rekening houdend met meewerkaftrek en/of meewerkbeloning. Deze Rekentool Berekening belastingbesparing Man-Vrouw Firma is onderdeel van de portal Fiscale Tools voor het MKB. Meld u hier voor aan als gebruiker van de portal Fiscale Tools voor het MKB. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Loonbelasting afdragen: Uw werkgeversplichten bij afdragen Loonbelasting
Fiscale Regelingen: Welke fiscale regelingen zijn er voor het MKB?
Kosten Aftrek: Hoe zit het met de Fiscale Aftrek van uw Kosten?
Loonheffing voor werkgever: Bereken zelf uw loonheffing
Btw-aangifte per kwartaal geeft u rentevoordeel en scheelt tijd
Goede Vermogensopbouw DGA van belang voor Pensioen
Fiscale oudedagsreserve (FOR): zorg voor voldoende liquide middelen
Gescheiden? Hoe zit het dan met de verdeling van ouderdomspensioen?
Over Goodwill - Fiscale aspecten van goodwill
Middeling voor de belasting - Wat is middeling?

Gratis welkomstgeschenk

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.