Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Loonbelasting afdragen: Uw werkgeversplichten bij afdragen Loonbelasting

Als u personeel gaat aannemen dan moet u zich als werkgever bij ons aanmelden. Wanneer u direct personeel in dienst neemt, dan doet u dit via het formulier ‘Opgaaf startende onderneming’ en aanvullend door het formulier ‘Melding Loonheffingen Aanmelding werkgever’ in te vullen. Wanneer u op een later tijdstip personeel in dienst neemt, dan meldt u zich op dat moment aan als werkgever met het formulier ‘Melding Loonheffingen Aanmelding werkgever’.

Loonheffingen
U krijgt als werkgever te maken met loonheffingen (premies werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en loonbelasting/premie volksverzekeringen). U moet de loonheffingen zelf berekenen en afdragen. Dat doet u met de aangifte loonheffingen die u elektronisch moet inzenden. Als u geen computer hebt, kunt u ontheffing krijgen voor de elektronische aangifte. U kunt vooraf aangeven of u de aangifte per maand of per 4 weken wilt doen.

Verplichtingen werkgever ten aanzien van Loonheffingen
Als werkgever hebt u voor de loonheffingen een aantal verplichtingen. Zo moet u voldoen aan de volgende fiscale verplichtingen:

- Uzelf aanmelden als werkgever voordat u de eerste werknemer aanneemt
- De dag voor de eerste werkdag van de werknemer de nodige gegevens voor de loonheffingen hebben ontvangen
- De dag voor de eerste werkdag de identiteit van de medewerkers vaststellen en een kopie maken van het identiteitsbewijs
- Een loonstaat aanleggen
- De werknemer periodiek een loonstrook toesturen
- Een keer per jaar bepaalde inkomensgegevens aan de werknemer verstrekken met een jaaropgaaf

Er is een administratieplicht voor diverse betalingen (kostenvergoeding en dergelijke) die u onbelast aan de werknemer doet.

Aanmelden bij de Digitale Ondernemer
Meld u aan als gebruiker van de Digitale Ondernemer. Dat is een portal met meer dan honderd rekenmodellen, digitale boeken en rapporten speciaal voor ondernemers en adviseurs uit het MKB. U krijgt bijvoorbeeld toegang tot een online Loonbelasting en S(ociale) V(erzekeringspremies) Quick Scan waarmee u in enkele ogenblikken kunt nagaan of u mogelijk risicos loopt bij het uitvoeren van de verplichtingen die u als werkgever heeft inzake de loonbelasting en de premieheffing sociale verzekeringen. Indien u deze verplichtingen niet juist vervult loopt u het risico naheffingsaanslagen opgelegd te krijgen, veelal met een boete, maar u loopt ook de kans dat u uw personeel teveel laat betalen waardoor zij een te laag netto loon genieten.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Fiscale Regelingen: Welke fiscale regelingen zijn er voor het MKB?
Kosten Aftrek: Hoe zit het met de Fiscale Aftrek van uw Kosten?
Loonheffing voor werkgever: Bereken zelf uw loonheffing
Btw-aangifte per kwartaal geeft u rentevoordeel en scheelt tijd
Goede Vermogensopbouw DGA van belang voor Pensioen
Werkt uw vrouw mee in uw bedrijf? Zorg voor belastingbesparing
Fiscale oudedagsreserve (FOR): zorg voor voldoende liquide middelen
Gescheiden? Hoe zit het dan met de verdeling van ouderdomspensioen?
Over Goodwill - Fiscale aspecten van goodwill
Middeling voor de belasting - Wat is middeling?

Gratis welkomstgeschenk

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.