Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Salariskosten: Wat zijn voor de werkgever de Salariskosten van een Werknemer?

Als u iemand in dienst neemt, dan betaalt u deze werknemer salaris. Naast salariskosten, krijgt u ook met andere kosten te maken. Bijvoorbeeld ziektekosten of een mogelijke pensioenregeling. Ook is er een aantal verplichtingen die u moet nakomen. 

Uw werknemer heeft recht op ten minste het wettelijke minimum (jeugd)loon. Daarnaast moet u uitzoeken of er in uw bedrijfstak een verplichte CAO
is. In een CAO staan afspraken over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden De voorschriften daarvan zijn bindend voor u.

In bijna alle CAO´s staan deze afspraken over de loonkosten voor specifieke bedrijfstakken of grote ondernemingen. Ook het minimum aantal
vakantiedagen en andere secundaire  arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd. De 100 grootste CAO´s van Nederland kunt u inzien via www.staatscourant.nl.

Brutoloon
Het brutoloon is het uitgangspunt voor de berekening van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. De loonkosten zijn voor een werkgever circa 30% hoger dan het brutoloon dat een werknemer ontvangt. U betaalt immers ook een deel van de werknemersverzekeringen. Bovendien kunnen er nog andere kosten zijn, bijvoorbeeld voor het pensioen.

Vakantiegeld
Een werknemer heeft altijd recht op vakantiegeld, meestal 8% van het brutoloon. Zowel het vakantiegeld als een eventuele provisie en/of 13e maand worden bij het loon gerekend. Hierover draagt u als werkgever loonbelasting en premies af. Verder bent u als werkgever verplicht loon door te
betalen bij ziekte. Dit brengt een groot financieel risico met zich mee. Als u zich hiervoor wilt verzekeren is het vaak voordelig om gebruik te maken van een
collectieve verzekering via uw branchevereniging.

Zelf uw salariskosten berekenen?
Meld u aan als gebruiker van Tools voor Financiële Zaken. Dat is een portal met Praktische Rekenmodellen, digitale boeken en rapporten speciaal voor ondernemers en adviseurs uit het MKB. U krijgt bijvoorbeeld toegang tot een Rekenmodel waarmee u op basis van het brutosalaris van uw werknemer uw salariskosten als werkgever kunt bepalen.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Bron: Kamer van Koophandel

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Liquiditeitsbegroting: Het belang van een Liquiditeitsbegroting
Financieel Management: Let op uw financiŽle risico
Liquiditeitsbegroting: Maak regelmatig een Liquiditeitsbegroting
Jaarrekening lezen: Hoe haalt u informatie uit uw jaarrekening?
Kostenbesparing: Suggesties voor kostenbesparing in uw bedrijf
Kredietbeoordeling: Zorg voor goede voorbereiding bij uw Kredietaanvraag
Cashflow - Hoe zorgt u voor verbetering van uw Cashflow?
Aanvragen Krediet: Waarop moet u letten bij Kredietaanvraag?
Exploitatiebegroting: Aandachtspunten bij een Exploitatiebegroting
Besparen op uw bedrijfskosten? Maak een Kostenbesparingsplan

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.