Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Actief Debiteurenbeheer: Ga actief achter uw debiteuren aan!

Uw opdracht is uitgevoerd, de spullen zijn geleverd, u bent toe aan het verzenden van de rekening. Zal de rekening binnen de gestelde betalingstermijn worden voldaan? U gaat er min of meer vanuit, maar is dat terecht? Helaas bent u niet de eerste die op dit gebied teleurgesteld wordt. Juist in deze tijd krijgt een toenemend aan¬tal bedrijven te maken met debiteuren die te laat of in het ergste geval helemaal niet betalen. Zo wordt u in feite de bank voor uw debiteuren, terwijl u ook nog uw eigen financiële verplichtingen heeft.

De praktijk laat zien dat met name kleinere ondernemingen uit angst voor klantverlies geen beroep doen op de diensten van incassobureaus. Het is echter een grote misvatting dat actief debiteurenbeheer automatisch tot klantverlies leidt. Bij het laten incasseren van een vordering blijft, zo wijst de praktijk uit, het grootste deel van de relaties intact. Uw brief of telefoontje van u of uw incassobureau zorgt wellicht tijdelijk voor een schrikeffect, maar vervolgens zien de meeste debiteuren wel in dat ze moeten gaan betalen. Het voeren van een actief debiteurenbeheer zonder klantverlies is dus heel goed mogelijk.

Vooral voor dienstverlenende bedrijven is het sterk aan te bevelen om een strak incassobeleid op debiteuren los te laten. Vaak is het geleverde niet echt tastbaar en daardoor klachtgevoeliger. Een dubieuze debiteur probeert eerder iets van de prijs af te praten of er wellicht helemaal onderuit te komen. Vorderingen worden in de dienstverlenende sector dan ook onevenredig vaak betwist. Bijkomend nadeel voor dienstverleners is dat producten die onmisbaar nodig zijn voor de bedrijfsvoering eerder betaald worden dan ondersteunende diensten. 

Behoefte aan digitale ondersteuning bij uw debiteurenbeheer? Meld u aan als gebruiker van de portal Tools voor Financiële Zaken
Meld u zich aan als gebruiker van Tools voor Financiële Zaken dan kunt u direct gebruik maken van een groot aantal Financiële Rekenmodellen, Stappenplanne, Checklists, e-books en MKB-onderzoeksrapporten op het gebied van Financiële Zaken.

Ga na aanmelden direct aan de slag met de Creditmanagementscan, de Rekentool Creditmanagement, de Rekentool Wettelijke Rente berekenen of het raadplegen van KvK-gegevens of het Insolventieregister (met namen van risicovolle bedrijven waarmee u beter geen zaken kunt doen). 
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Kasboek - Hoe werkt u op juiste manier met een Kasboek?
Actief debiteurenbeheer: Regel uw debiteurenbeheer juridisch safe
Boekhouden met Excel: Hoe pakt u dat aan?
Loonstaat: Jaarlijks aanmaken Loonstaat noodzakelijk

Gratis welkomstgeschenk

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.