Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Internationaal Zakendoen: Zeven adviezen voor Internationaal Zakendoen

Internationaal zaken doen is iets wat je niet zomaar even doet. Zowel bij import als export komt veel kijken. Niet alleen de wetgeving is per land anders, ook de benodigde papieren en gebruiken verschillen. Hierna volgt een aantal praktische adviezen die van belang zijn voor succesvol internationaal zaken doen.

Laat u goed voorlichten
Ga bij import en export niet overhaast te werk. Kijk rond in uw netwerk en/of ga naar seminars die aangeboden worden. U kunt daarbij bijvoorbeeld aan seminars van de Kamer van Koophandel denken. MKB Nederland heeft het Bureau Internationale Handel met veel nuttige tips en links. Ook de Fenedex heeft een breed aanbod van scholing op het terrein van internationaal zakendoen. Specifiek op het gebied van transport zijn er verschillende vervoerscondities van kracht. Allemaal mogelijkheden in het kader van een goede voorbereiding van internationaal zakendoen.

Leg de juiste contacten
Hoe komt u in contact met andere importeurs, exporteurs en ook heel belangrijk, uw klanten? Zorg bijvoorbeeld dat u internationaal goed bereikbaar bent, zowel telefonisch als via de e-mail. Netwerken is hierbij van groot belang.

Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de wetten en regels in de andere landen
Denk hierbij ook aan het beschermen van uw ideeën en producten met octrooien en patenten.

Doe eerst internationaal marktonderzoek
Probeer er achter te komen of en waar er markt voor uw product is en hoe andere Nederlandse exporteurs het doen. Hebt u zelf geen tijd om marktonderzoek te doen overweeg het dan uit te besteden aan een professional. Heeft u een beperkt budget, zet dan studenten in voor uw onderzoek!

Stel een exportplan op
Stel van tevoren een plan op. Een goed exportplan is onontbeerlijk als u handel gaat drijven in het buitenland.

Kijk welke subsidies er zijn
Dit aanvragen kost vaak veel tijd en aandacht, dus daar moet u goed op voorbereid zijn.

Houd rekening met de cultuur in het land waar u zaken gaat doen
In het buitenland is vaak sprake van een andere cultuur. Hier moet u als ondernemer rekening mee houden. Afgezien van de voertaal in een land zijn gebruiken en gewoontes ook van belang. Vooral als u gaat exporteren naar buiten de EU is het slim hier rekening mee te houden.

Meld u aan voor de portal Tools voor Succesvol Ondernemen
Wilt u met uw bedrijf actief aan de gang met internationale handel? Meld u aan voor de portal Tools voor Succesvol Ondernemen en maak direct gebruik van de verschillende tools (scans, checks en rapporten) op het gebied van onder meer internationaal ondernemen.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Exportplan: Hoe maakt u een Exportplan?

Gratis welkomstgeschenk

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.