Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Plannen voor bedrijfsverkoop? Adviezen voor Bedrijfsverkoop

Bent u van plan om uw bedrijf te verkopen? Zorg dan voor een goede voorbereiding van uw bedrijfsverkoop. Met deze negen adviezen voor bedrijfsverkoop zorgt u voor een gedegen voorbereiding van de verkoop van uw bedrijf.

Advies 1
Stel een overdrachtsplan op
Laat een kritische analyse los op uw bedrijf en maak een overdrachtsplan. Zo weet u precies wat u te koop aanbiedt en in welke richting u een koper moet zoeken.

Advies 2
Maak een profielschets
Geef potentiële kopers een goed beeld van uw bedrijf. In een profielschets zet u onder andere de reden van de verkoop en omschrijft u uw bedrijfsactiviteiten.

Advies 3
Maak het bedrijf up-to-date
Met een bijgehouden boekhouding en een adequaat administratief systeem is uw bedrijf modern en up-to-date. Zo maakt u een grotere kans uw bedrijf te verkopen.

Advies 4
Bekijk cijfers in uw branche
Vergelijk uw financiële kengetallen met die van andere ondernemingen in uw branche. Als u slechter scoort, onderzoek dan de oorzaak, zodat u maatregelen kunt treffen om uw bedrijf net zo gezond te maken. Een accountant of bedrijfsadviseur kan hierbij goede diensten verlenen.

Advies 5
Stel uw personeel op de hoogte
Ook voor de koper is tevreden personeel belangrijk (goodwill), dus stel uw werknemers op een bepaald moment op de hoogte van de geplande verkoop. Voor uw personeel verandert er bij een overdracht eigenlijk niets, want de koper neemt lopende contracten gewoon over.

Advies 6
Kijk goed naar de organisatie van uw bedrijf

Als uw bedrijf een open ondernemingscultuur heeft en uw werknemer uw en elkaars taken kunnen overnemen, is dit makkelijker te verkopen. Bekijk of u in uw bedrijf functies moet opheffen, toevoegen of opnieuw moet indelen. Misschien zijn er personele veranderingen of opleidingen nodig.

Advies 7
Pas uw bedrijfsvoering aan
Vaak bent u het gezicht van het bedrijf, vooral als u een kleinere onderneming drijft. Laat uw eventuele zakenpartner of personeel zelfstandig werken en beslissingen nemen. Zo is het bedrijf niet van u alleen afhankelijk en verloopt de overdracht makkelijker.

Advies 8
Verander eventueel de rechtsvorm van uw bedrijf
Het kan fiscaal interessant zijn om bijvoorbeeld uw eenmanszaak of vof minimaal 3 jaar voor de overdracht om te zetten in een bv. U kunt ook een extra bv (holding) oprichten, zodat u bij de verkoop de verkoopwinst doorsluist naar deze holding. U hoeft dan niet af te rekenen met de Belastingdienst. Laat u hierover adviseren.

Advies 9
Denk na over uw inkomsten na de verkoop
Met de berekening van uw vermogensafbouw krijgt u een beeld hoe lang u kunt leven van de opbrengst. Bekijk welke opties u heeft voor inkomsten na de verkoop. 

Portal Tools voor Financiële Zaken: Toegang tot Rekentools voor Financiële berekeningen voor de verkoop van uw bedrijf
Meld u aan als gebruiker van de Portal Tools voor Financiële Zaken. Een portal met vele Financiële rekenmodellen, digitale boeken en rapporten speciaal voor ondernemers en adviseurs uit het MKB. U krijgt dan toegang tot onder meer een Scan Bedrijfswaardering, een Modelplan Bedrijfsverkoop, Een Stappenplan Bedrijfsverkoop en een Digitaal Boek Verkenningen met betrekking tot Bedrijfsverkoop.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Bron van de adviezen: Kamer van Koophandel

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Adviezen bij bedrijfsaankoop: Goed voorbereid bij het kopen van een bedrijf
Goodwill bepalen? Hoe om te gaan met goodwill

Gratis welkomstgeschenk

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.