Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Huren bedrijfspand: Aandachtspunten alvorens u een bedrijfspand gaat huren

Het vinden van een geschikt bedrijfspand is niet gemakkelijk. En heeft u iets op het oog, dan komt de volgende vraag: kopen of huren? Wat zijn de voordelen en nadelen van huur en koop? Onderstaande tips en adviezen zijn bedoelt voor startende ondernemers en overige ( groeiende) bedrijven. In bepaalde gevallen kunt u alleen een bedrijfsruimte huren indien een bedrijfshypotheek er voor uw bedrijf niet inzit.

De voordelen van het huren van een bedrijfspand zijn de volgende:

Flexibiliteit
Wordt uw pand te klein en wilt u uitbreiden dan is de huur opzeggen en verhuizen naar een groter pand eenvoudiger bij huurpanden dan bij koopobjecten.

De maandlasten huren bedrijfspand
Meestal zijn de huurlasten per maand in absolute zin lager dan de rentekosten (plus bij sommige hypotheken de aflossingskosten) en onderhoudskosten bij koop. U kunt dan financiële middelen vrijhouden voor bedrijfsactiviteiten en andere investeringen los van huisvesting

Geen onderhoudskosten van het pand
Bij huur is het onderhoud voor de verhuurder.


De voordelen van het kopen van een bedrijfspand zijn de volgende:

Opbouwen van vermogen
Veel ondernemers zien hun vastgoed als pensioen. Een pand verkopen levert u geld op dat u kunt besteden aan uw pensioenvoorziening. Let wel op het risico van waardevermindering van uw bedrijfspand in economisch slechte tijden.

Eigen baas in uw bedrijfspand
Bent u eigenaar dan kunt u zelf aanpassingen of verbouwingen in het pand realiseren. Dat bepaalt u helemaal zelf. Deze vrijheid kan voor u zeer prettig zijn.

Zekerheid dat u kunt blijven waar u zit
Uw locatie kunt u bij eigendom niet meer kwijtraken, uitzonderingen vanwege bestemmingsplannen van de gemeente daargelaten. Bij verhuur heeft u niet de zekerheid na afloop van het huurcontract de plek te kunnen behouden. Wel worden horecaondernemers en winkeliers hier in beschermd

Tip huren of kopen bedrijfspand
Raadpleeg ook uw accountant om te berekenen of het kopen van bedrijfsruimte past bij u financiële situatie. Ook heeft een goede accountant vaak belastingtips voor uw bedrijf.

Huurovereenkomst zakelijk pand
Als u gaat huren, zijn er twee soorten huurovereenkomsten. Het gaat hierbij om het verschil tussen ‘bedrijfsruimte' (ook wel ex-290 bedrijfsruimte of middenstandsbedrijfsruimte genoemd) en ‘overige bedrijfsruimte’. Dit heeft grote gevolgen wat betreft het huurcontract. 

Digitale Hulp nodig? Meld u aan als gebruiker van de portal Juridische Tools voor het MKB
Meld u aan als gebruiker van de portal Juridische Tools voor het MKB. U krijgt dan toegang tot een grote verzameling handige Rekentools op Juridisch gebied. U kunt dan direct gebruik maken van bijvoorbeeld een aantal Modellen voor Huurcontract Kantoorruimte en Winkelruimte. Daarnaast nog vele andere juridische tools. 
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Belangrijke Juridische Aspecten voor uw Bedrijf of Webwinkel
Uw product of ontwerp beschermen tegen namaken? Registreer uw intellectueel eigendom.
Portretrecht en uw Bedrijf - Dit moet u weten over Portretrecht
Concurrentiebeding met uw Werknemer? Aandachtspunten voor een Concurrentiebeding
Handig voor juridische adviseurs: Jurisprudentie opzoeken op Onderwerp
Digitale Bibliotheek met vele Juridische Artikelen op elk gebied

Gratis welkomstgeschenk

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.