Laatste Artikelen
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Uw product of ontwerp beschermen tegen namaken? Registreer uw intellectueel eigendom.

Als u een dessin heeft ontworpen of een thermoskan heeft vormgegeven, dan wilt u niet dat een ander uw producten zonder toestemming namaakt en op de markt brengt. Bescherming van de vormgeving van uw tekening of model is dus belangrijk. Dit wordt geregeld in het tekeningen- en modellenrecht. Tekeningen en modellen kunnen ook onder het auteursrecht vallen. Het 'Benelux verdrag inzake het intellectuele eigendom' beschermt de nieuwe, uiterlijke vorm van producten.

Tekening en model
Een tekening is tweedimensionaal. Bijvoorbeeld: een stof met bloemetjesmotief of verpakkingspapier met een bepaald dessin. Een model is driedimensionaal. Bijvoorbeeld: de vormgeving van een thermoskan, een aansteker of een tuinhekje. U kunt het model of de tekening van uw product tegen betaling laten registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Het tekeningen- of modellenrecht regelt de bescherming voor de Benelux. Het moet gaan om een nieuw model of nieuwe tekening. Het BBIE kan tegen betaling in het register zoeken of een bepaald model al is ingeschreven en gepubliceerd. U kunt bij het BBIE ook informatie opvragen over bescherming van uw tekening of model buiten de Benelux.

Merk, model of octrooi?
Niet alles wat u ontwerpt en bedenkt komt voor bescherming in aanmerking. Het uiterlijk dat noodzakelijk is voor een functie ('technisch effect') komt niet voor modelbescherming in aanmerking. De spiraalvorm van bijvoorbeeld een kurkentrekker kan niet worden beschermd: deze vorm is noodzakelijk om de kurk uit de fles te trekken. Voor een technische vinding kunt u octrooi aanvragen. De scheiding tussen een technische vinding en de uiterlijke vorm is soms moeilijk te maken: sommige producten met een bijzondere uiterlijke vorm hebben ook een technische werking.

Tip
Het kan raadzaam zijn om uw uitvinding op verschillende manieren te beschermen, door een model op het uiterlijk en/of een merknaam en/of een octrooi op de technische werking.

Depot
De bescherming geldt voor het gedeponeerde ('depot') en de kenmerken die uit dit depot blijken. Gebruik hiervoor duidelijke afbeeldingen.
Waar registreren? Om te bewijzen dat u op een bepaalde datum in het bezit was van specifieke kennis, kunt u tekeningen, prototypen of foto's laten registreren bij een aantal belastingkantoren, de notaris of het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Met deze 'registratie van onderhandse akten' kunt u bijvoorbeeld aantonen dat u een uitvinding bedrijfsmatig al toepaste, voordat u een octrooiaanvraag hebt ingediend.

Meer informatie?
Meld u aan als gebruiker van de portal Juridische Tools voor het MKB. U krijgt dan de beschikking over vele tools op het gebied van juridische zaken. Onder meer een digitale Paper met veel informatie over het beschermen van Tekeningen of Modellen. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief


Share |

Huren bedrijfspand: Aandachtspunten alvorens u een bedrijfspand gaat huren
Belangrijke Juridische Aspecten voor uw Bedrijf of Webwinkel
Portretrecht en uw Bedrijf - Dit moet u weten over Portretrecht
Concurrentiebeding met uw Werknemer? Aandachtspunten voor een Concurrentiebeding
Handig voor juridische adviseurs: Jurisprudentie opzoeken op Onderwerp
Digitale Bibliotheek met vele Juridische Artikelen op elk gebied

Gratis welkomstgeschenk

Als nieuwe gebruiker van de Digitale Ondernemer ontvangt u de software Prognoses & Jaarcijfers (ontwikkeld i.s.m. Deloitte) helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-)

(*) U ontvangt het welkomstgeschenk na betaling van het abonnementsgeld. Dit aanbod is niet geldig bij het kennismakingsabonnement.